Bezglutenowe ciastka z lawendą – przepis naszej Ambasadorki!

Lawenda dodaje wypiekom pięknego i aromatycznego zapachu i kojarzy mi się z Prowansją - to dlatego znalazła się w tym przepisie. W dodatku ciasteczka są bezglutenowe! Niektórzy twierdzą, że dieta bezglutenowa to tylko nowa moda. Nie do końca. Jedna z bliskich mi osób jest na tej diecie, ale nie z własnej woli. To z myślą o niej powstały te ciastka. Bon appétit!

 

Bezglutenowe ciastka z lawendą

 

Składniki:

2 szklanki mąki bezglutenowej + odrobina do posypania

1/2 szklanki cukru trzcinowego

125 g (pół kostki) masła

1/2 limonki

1 jajko 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

garść suszonej lawendy

szczypta soli

1 białko (do posmarowania ciasteczek)

 

 

 

Mąkę, cukier, masło i jajko ucieramy w mikserze. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodajemy wyciśnięty sok z limonki, ekstrakt waniliowy oraz sól i całość ponownie ucieramy. Na koniec dorzucamy lawendę. Tak przygotowane ciasto zagniatamy w kulkę, przekładamy na pergamin i wkładamy na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je i kładziemy na posypany mąką blat, gdzie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C, przed włożeniem tam ciasteczek, smarujemy je białkiem. Całość pieczemy około 20 minut. Ważne! Ciasteczka najlepiej smakują podane z mlekiem :)

 

PODZIEL SIĘ TYM POSTEM:
<< POWRÓT
PODOBNE ARTYKUŁY:
Zostań ambasadorką

Instagram

Akceptuję warunki i zasady Regulaminu Newslettera oraz Politykę Prywatności.* Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Johnson & Johnson Poland Sp. z o. o., w celu korzystania z usługi newsletter, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.* Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych o produktach Johnson and Johnson drogą elektroniczną. *pola wymagane
Twój email został zapisany do naszego newslettera. ZAMKNIJ